Çamlıdere İlçesi

Ankara’nın Çamlıdere İlçesi hakkında bilgi

Ulaşım – Kara Yolu

Çamlıdere Ankara’ya 95 km uzaklıkta. E-5 Karayolu ve TEM Otoyoluyla 45 dakika. Esenboğa havaalanına ise 1 saat uzaklıkta. İstanbul’a karayolu ile uzaklığı da 325 Km. Ankara’dan Çamlıdere’ye gitmek için  Etlik yolu üzerinde ve Gülhane Askeri Tıp Akademesinin altında bulunan Eski Terminal’den (Etlik Garajlarından ) Çamlıdere ulaşım taşımacılık Otobüsleri her Saat kalkmaktadır. Otobüsler Ankara’dan sabah 07.00 – 05.30 arası, Çamlıdere’den ise 07.30-17.10 arası çalışıyor.

Otobüsler  Kazan, Kızılcahamam güzergahını izleyerek Çamlıdere’ye ulaşmaktadır.

Fiziki ve Coğrafi Yapısı

Çamlıdere, Ankara’ ya 95 Km uzaklıkta E-5 Karayolu ve İstanbul çevre otoyolu arasında 41 köyü ile 7.600 nüfuslu ormanlarla kaplı şirin bir köşedir. Ankara ve Çamlıdere Terminallerinden her saat başı hareket eden otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.

Çamlıdere, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesi geçiş zomunda bulunur ve her iki bölgenin iklim ve bitki örtüsü özelliklerine sahiptir.

Kırık ve dağlık bir fiziki yapıya sahip olmasından dolayı kızıl çam, kara çam,ardıç ve meşe ormanları ile kaplı yüksek dağlar, dağlar üzerindeki Aluçdağı, Yağlıcaaluç, Kirazlı, Kapaklı, Benli, Buğralar, Bakırlı, Yediören, Avşarlar ve Meşeler gibi eşsiz güzelliklerdeki Ankara’nın en fazla yaylası olan, bu yükseklikler arasında ise fazla sayıda akarsuya sahiptir. İlçe sınırları içerisindeki Çamlıdere Bayındır barajı, Ankara’ ya içme suyu sağlamaktadır.Aynı zamanda farklı göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunan baraj havzası yerli ve yabancı yüzlerce kuş türüne de ev sahipliği yapar.

İlçe sınırları içinde bulunan ve doğal eşsiz görüntüsüyle misafirlerini kendisine hayran bırakan Aluçdağı Milli Parkı ve Çamkoru Milli Parkı her yıl yüzbinlerce kişiyi ağırlamakta ve doğa severlere ev sahipliği yapmaktadır. Her iki milli park içerisinde kamp organizasyonları, doğa sporlarının yanı sıra fotoğraf sanat kulüplerinin de ilgi odağı olmuş durumdadır. Ayrıca Aluçdağı Milli Parkı alanı içinde bulunan Türkiye’nin en kapsamlı ikinci Macera parkı ve Orman içinde doğal Paintball sahası da misafirlerin gözdesi olmuş durumdadır. Çamkoru Milli Parkı içerisinde bulunan Türk Kızılay’ı izcilik ve geçnlik kampları her yıl 7 den 70 e misafirlerine doğal güzelliklerinin yanında Çamlıdere’nin eşsiz güzelliklerini ikram etmektedir.

Kültürel Yapısı

Çamlıdere Osmanlı Kültürünü unutmamış ve veren el olmaya gayret gösteren ender bölgelerden biridir. 1906 yılında Belediye olmuş Osmanlı döneminde Belediye olan ilk ilçelerdendir. Gelenek Görenek ve Töresine bağlı olarak yaşayan Çamlıdere halkı, kültür yapısını değiştirmemiş benliğini korumuş kültür ve yapı olarak bozulmamış has Anadolu kültürünü yaşayan bir bölgedir.

Son yıllarda yapılan yatırım ve projelerle kendini turizme açmış bu alanda büyük yol kat etmiştir. İlçede İnanç turizmi başta olmak üzere, kültür, doğa, termal ve doğa sporları turizmi yapılmaktadır.Kültürel Manada ilçe merkezinde Osmanlı Döneminin son yıllarında yapılan Merkez Camii,Peçenek mahallesinde ise Osmanlının ilk Dönemlerinde yapılmış Peçenek Camisi kültür simgesi olarak halen ayakta dimdik durmakta ve duaya açılan ellere eşlik etmektedirler.

Çamlıdere Turizmi

İlçede Büyük Evliyalardan Hz. Ömer’in Torunlarından Şeyh Ali Semerkandi Hz.’nin kabri bulunmaktadır. İnanç Turizminde önemli bölgelerden olan Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandi Hz.’ne ait külliyesi ve müzesi ile İnanç Turizminde önemli yol kat etmiştir. Türkiye’nin dört bir yanından Mübarek zaatı ziyarete gelenler İlçenin diğer güzelliklerine de hayran kalmaktadırlar.

Çamlıdere bir Müzeler Şehri olmuştur, ilçede açılan Türkiye’nin ilk Doğa ve Hayvan Müzesi, Çamlıdere Kültür Evi, Tarım Müzesi, Şeyh Ali Semerkandi Müzesi, Semerkandi Evi ve Kutsal Emanetler Müzesi ile kültür turizminde son zamanların gözdesi olmuştur.

Çamlıdere Belediyesinin çalışmalarıyla ilçede projesi devam eden Oyuncak Müzesi, Terazi ve Tartı Müzesi, Akeo (Medeniyetler Müzesi) ve Soba Müzesi de yakın zamanda hizmete açılacak olan Müzeler arasındadır. 

Çamlıdere Yöresel Lezzetleri

Çamlıdere Mutfağı Osmanlıya dayanan lezzetlerin olduğu zengin bir mutfaktır. Genelde hamur işlerinin çoğunlukta kullanıldığı, Bazlama, Gözleme, Tava Çöreği, kısır çörek, beysimet, kül kömmesi gibi ekmek çeşitlerinin yanında, mantı, erişte, lapa, kaygana, kedibatmaz, höşmerim, ekşili cimcik, belli başlı hamur yemeklerindendir. Tarhana, toyga, ayranlıaş, göce çorbası, aşure çorbası, ekmek aşı gibi çorba çeşitleri yöresel halkın vazgeçilmezleri arasındadır. Doğal ormanlarda ve yaylalarda beslenen hayvanların kekik kokulu etleri ise sadece Çamlıdere halkına değil bütün başkent ve bölgeye hitap etmektedir. Kuzu kapama, Ankara tava, oğlak kebabı ve Semerkant Çamlıdere köftesi ile damak keyfi arayanların adresidir Çamlıdere.

Çamlıdere doğal zenginliklerin yöresidir saklı kalmış bu cennet köşesinde arıcılık ve hayvancılık doğal ve organik yollarla yapılmaktadır. İlçenin organik arıcılık ve bal havzası olması nedeniyle bal ve bal ürünlerinin en doğal haliyle bulabileceğiniz tek bölge olma özelliğine de sahiptir. Organik bal üretiminde İç Anadolu’nun sayılı yerlerinden olan ilçede, çiçek balı, sepet balı, kara kovan balı, çam balı ve ürünleri en doğal ve organik haliyle yetiştirilmektedir. Bunun yanında zengin flora ürünleri, aluç, dağ eriği, kekik, ısırgan otu, kuşburnu, papatya, semizotu, böğürtlen, sahlep, gibi doğal sağlık bitkileri de beslenme alanında alternatifler sunar.

Fosil Ormanı ve Değerli Taşları

İlçemizde 17 Milyon yıl ve 55 Milyon yıl öncesine ait Dünya’nın beşinci büyük fosil ormanı bulunmaktadır. Yahşiyan ve Pelitçik jeosit Fosil ormanlarından çıkartılan fosil taşlar Çamlıdere insanın elinde değerlenerek içerisindeki akik ortaya çıkartılıp işlenmektedir. Taşın sanata dönüştüğü bu değerli topraklar Çamlıdere akik taşının da memleketidir. Çamlıdere akik taşının spa, fizik tedavi ve kaplıca tedavilerinde kullanılmasının yanında ayrıca takı tasarım ve hediyelik eşya olarak ta değerlendirilerek bir marka olma yolunda büyük adımlar atılmaktadır.

Jeopark turizminde de gelecek vaad eden ilçemiz bu alanda yapılacak olan projeleri gündemine almış ve proje çalışmalarını başlatmıştır.

Doğa Turizmi

Çamlıdere, ender bulunur ilginç yapısı ile turizmin her türlüsüne müsait bir görüntü arz eder. Dinlenmek, spor ve av yapmak, sessiz ve temiz bir ortamda iyi vakit geçirerek sağlam bir ruh yapısı kazanmak amacı ile; Aluçdağı Millî Parkı,Çamkoru Milli Parkı ve bunların yanında Kirazlı, Kapaklı, Tepebaş, Yağlıcaaluç yaylası, Alakoç Yaylası, Benli Yaylası, Bakırlı yaylası, Buğralar yaylası, Yediören yaylası ve   Dağları üzerindeki alanı tabii güzellikler açısından görülmeye değer yerler olup Kırsal ve yayla  Turizmi açısından mükemmel imkânlar sağlar.

Son zamanlarda oldukça rağbet gören dağ turizmi, doğa turları için ideal mekânlarımız, yaz-kış turların ilk seçeneği haline gelmiştir. Trekkıng (Doğa Yürüyüşü ) için her mevsim ideal cazibe merkezi olma yolunda emin adımlar atan Çamlıdere bu alanda yeni olamasına rağmen 17 farklı rotası ile Türkiye’nin en ilginç Trekkıng rotalarına sahiptir.

“Zümrüt” gibi bir yeşilliğin hâkim olduğu Aluğdağı, Çamkoru, Benli, Bakırlı, Yediören, Yağlıcaaluç, Kirazlı, Kapaklı, Buğralar, Avşarlar, Meşeler yaylaları, gerçekten bozulmaya yüz tutmuş tabii zenginlikler içinde orijinal yapısı ile ender güzellikleri saklayan ve her mevsim farklı görüntüler sunan bir esrara sahiptir.

Park sahasında; yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, sincap, tavşan, vaşak, sansar, gelincik, geyik, karaca, gibi hayvan ve bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 200 civarında kuş türü bulunduğu tespit edilmiştir. Yurdumuzda yaşayan yırtıcı kuş türlerinin hemen hepsi bölgede görülür. Hatta Türkiye’de nadir görünen deniz kartalı, bozkır kartalı ve atmaca kartalı yanında diğer yırtıcı kuşlardan kızıl şahin, küçük kartal, küçük kerkenez ve baykuş da bu bölgede bulunur.

Çamlıdere’de her çeşit(av hayvanı bulunabiliyor. Özellikle tavşan, tilki, kurt ve domuz gibi hayvanlara her tarafta rastlanır. Keklik, bıldırcın,halkalı (tahtalı) çevrenin çalılık, taşlık ve su kaynaklarının bulunması sebebiyle belli bölgelerde yoğunluktadır. 

Çamlıdere bayındır barajında, Gasma denilen tatlı su kefali, İnci kefali ve karabalık yanında kültür cinsi Aynalı ve İsrail Sazanı da tutulabiliyor.

Kültür turizmi

Çevresinde zengin tarihi eserler ve kalıntılar bulunmaktadır, ilçemizde kültürel anlamda tanıtım yeni başlamış ve bu değerler gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Bu tarihî zenginlik yanında, dilden giyim-kuşama, el sanatları, mahallî müzik ve oyunlara kadar mevcut potansiyel de yöresel halk tarafından korunmaya çalışılmaktadır.Çevresinde bulunan tarihi ve antik kalıntılar anıtlar kurulunca tespiti yapılmış Anadolu Medeniyetler müzesince kayda alınarak Çamlıdere Belediyesi Tarafından kurulacak olan Arkeo ( Medeniyetler )  müzesinde sergilenecektir.

İlçede Büyük evliyalardan Hz. Ömer’in Torunlarından Şeyh Ali Semerkandi Hz.’nin kabri bulunmaktadır. İnanç Turizminde önemli bölgelerden olan Çamlıdere, Şeyh Ali Semerkandi Hz.’ne ait külliyesi ve müzesi ile İnanç Turizminde önemli yol kat etmiştir. Türkiye’nin dört bir yanından Mübarek zaatı ziyarete gelenler ilçenin diğer güzelliklerine de hayran kalmaktadırlar.

Çamlıdere bir Müzeler Şehri olmuştur, ilçede açılan Türkiye’nin ilk Doğa ve Hayvan Müzesi, Çamlıdere Kültür Evi, Tarım Müzesi, Şeyh Ali Semerkandi Müzesi, Semerkandi Evi ve Kutsal Emanetler Müzesi ile kültür turizminde son zamanların gözdesi olmuştur.

Çamlıdere Belediyesinin çalışmalarıyla ilçede projesi devam eden Oyuncak Müzesi, Terazi ve Tartı Müzesi, Akeo (Medeniyetler Müzesi) ve Soba Müzesi de yakın zamanda hizmete açılacak olan Müzeler arasındadır.

Çevresinde zengin tarihi eserler ve kalıntılar bulunan ilçemizde kültürel tanıtıma son yıllarda daha fazla yer verilir olmuştur. Tarihî zenginlik yanında, dilden giyim-kuşama, el sanatları, mahallî müzik ve oyunlara kadar mevcut potansiyel de geliştirilme çabası içindedir.

Bütün bunların yanında İlçede yapılan sıcak su sondaj çalışmaları neticesinde 3 (üç) farklı noktadan termal sıcak su çıkartılmıştır. Artezyan kuyusundan ilçe merkezine özel yalıtımlı aktarım boruları ile taşınan termal su,  ilçe de temeli atılan ve yapımına başlanılan Termal Otel inşaat alanına kadar da taşınmıştır. Çamlıdere termal turizmde de kendisini göstermek için gayret göstermeye başlamış ve bu yönde yatırımların adımlarını atmıştır.


Çamlıdere Kaymakamlığı

Çamlıdere Belediyesi

Makaleye Oy Ver
[Total: 0 Average: 0]

Mevzu Ankara

Ortak Konumuz #mevzuankara

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.