Çubuk İlçesi

Çubuk Coğrafi Yapısı

Çubuk İlçesi , doğuda Kalecik ve Akyurt ilçeleri , Batıda Kızılcahamam ve Kazan ilçeleri , Kuzeyde ÇANKIRI ilinin Şabanözü ve Orta ilçeleri , Güneyde Elmadağ , Altındağ ve Keçiören ilçeleri ile çevrili bulunmaktadır.

Akyurt ilçemize bağlı kasaba iken 1990 yılı içerisinde Çubuk ilçesinden ayrılarak ilçe haline gelmiş ve ilçeden 15 köy , Kalecik ilçesinden ayrılan 4 köy olmak üzere 19 köyü bulunmaktadır. Akyurt ilçesinde resmi teşkilat 1991 yılı Eylül ayında kurulması ile resmen ayrılmıştır.

İlçe merkezinden geçen Çubuk Çayı ilçeyi ikiye böler. Çubuk Çayı kuzeyden güney doğrultusunda akarak ilçe dışına çıkar ve Çubuk I barajını besler.

Dağları
İlçenin en yüksek dağı İdris Dağı ‘ dır. Yüksekliği 1.985 m. ‘ dir. Diğerlerinin yüksekliği 1.880 metre ile Aydos Dağı ve 1.661 metre ile Karyağdı Dağı ‘ dır.

Çubuk Barajı
İlçenin 4 Km. kuzeyinde dar boğazda yapılmıştır. Toprak dolgu tipi bir barajdır. Çubuk II Barajının yüksekliği 74 metre , kırat uzunluğu 249 metre ve göl sahası ise 125 hektardır.

Karagöl
İlçemizde 29 KM uzaklıkta Yıldırım Dağları üzerinde Krater şeklinde oluşmuş ufak bir Göldür. Etrafı Ormanla çevrilidir.


Çubuk Ekonomisi

 İLÇEDE TARIM

İlçemiz ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Eski yıllarda ilkel yöntemlerle yapılan tarım, son yıllarda makine ile yapılmaya başlanmıştır.

İlçemiz ova bölgesinde genellikle derin ve zengin alivyal, süvek, geçirgen , yer yer killi ağır az geçirgen topraklar bulunmaktadır. Ova bölgesinde topraklar kahverengi renktedir. Ortalama meyil % 3 ile %8 arasında değişmektedir. Toprak kalınlığı da 20.25 cm arasındadır.
İlçemizde arazi yapısı güney kesimlerde yer yer tepelik ve meyilli taban arazileri olup kuzey kesimlerinde dağlık karakter gösteren tipik Orta Anadolu toprak gruplarını kapsamaktadır.
Çubuk İlçemiz merkezinde , Sirkeli , Taşpınar , Akkuzulu ve Melikşah köylerinde sabit sellektör olmak üzere 5 adet sellektör mevcut olup , bu mevcut sellektörler de her yıl çiftçilerin tohumlukları temizlenmek ve ilaçlanmak suretiyle , çiftçilerimizin temiz , hastalıksız tohum ekmeleri sağlanmıştır

TARIMSAL YAPI

Çubuk İlçemizde arazi dağılımı şu şekildedir.
İlçe yüzölçümünün  % 54’ü  tarım arazisi, % 21’i orman % 17’si çayır ve meralar % 3’ü tarımda kullanılmayan alanlar ve % 5’i tarıma elverişsiz alanlardan oluşmaktadır. Tarım arazisinin % 59’ı tarla , % 24’ü yem bitkileri, %5’i meyvelik ve bağ.% 1’i sebze  %5’i nadasa bırakılan, % 6’sı tarımda kullanılmayan alandır.

Toplam Sulanabilen Alan : Sulanabilen alana sebzelik, patates, kuru fasulye, mısır, şeker pancarı ve yonca alanları da dahil edilirse 37.130 Da.’dır.Toplam kullanılan ’lık tarım arazisinin dağılımı da aşağıdaki gibidir.Sulanabilen alana sebzelik, patates, kuru fasulye, mısır, şeker pancarı ve yonca alanları da dahil edilirse ’dır.

Yöremiz genel olarak ovalık bir bölge olduğundan tarım ürünleri için son derece uygundur. Bu nedenle yetiştirilen tarım ürünleri arasında en önemli yeri hububat almaktadır Yetiştirilen başlıca ürünler şunlardır :

Buğday – Arpa – Fiğ – Yonca – Nohut – Mercimek – Kuru Fasulye – Şeker Pancarı – Patates – Kuru Soğan – Kavun – Domates – Sivri Biber – Armut – Ayva – Elma – Vişne

Bunların dışında çilek, patlıcan, şeftali, kayısı, erik, dut, ceviz yetiştirilen ürünler arasında yer almaktadır. Dut, kayısı ve erik türüne oldukça sık rastlanır.

S on yıla ait Tarla Bitkileri Üretim Değerleri

Ürün CinsiÜretim (Ton)
Buğday81.270
Arpa25.500
Nohut850
Kuru Fasulye375
Yeşil Mercimek16.000
Hasıl Fiğ3.000
Dane Fiğ13.200
Şeker Pancarı9.000
Patates20.000
Kuru Soğan2.880
Yonca27.300
Korunga2.190
Hasıl Mısır4.000
Dane Mısır32

Son yıla ait  Sebze Üretim Değerleri

Ürün CinsiÜretim (Ton)
Biber900
Domates1.500
Yeşil Fasulye800
Havuç25
Hıyar4300
Bal Kabağı25
Ispanak37.5
Karpuz1.500
Kavun5.000
Beyaz Lahana1.800
Pırasa37.5
Taze Soğan180
Turp10.8

Son yıla ait Meyve Üretim Değerleri

Ürün CinsiToplam Meyve Veren Ağaç Sayısı (Adet)Üretim (Ton)
Armut182.7502.738
Ayva9.80049
Elma142.1001.420
Erik15.750157
Kiraz21.000210
Şeftali2.18031
Vişne490.0004.900
Ceviz2.500
Dut3.52517
Kayısı12.40098

Son yıla ait  Alet Makine Varlığı Değerleri

Alet veya Makinenin CinsiMiktarı (Adet)
Traktör2.550
Romörk2.155
Pulluk2.110
Kültüvatör670
Tırmık1.310
Mibzer428
Saban58
Biçerdöver8
Harman Makinesi740
Pülverizatör1.290
Selektör9
Yem Kırma Makinesi45
Yağmurlama Tesisi
Krema Makinası680
Süt Sağım Makinası120

TURŞUCULUK

Çubuk İlçemizde turşuculuk en çok Aşağı Çavundur köyünde yapılır.Hemen hemen her hane kendi bünyesinde turşu üretimine katkıda bulunur.Salatalık ve karışık olmak üzere genellikle iki çeşit turşu üretimi yapılır. Salatalık turşusu sıfır, bir, iki ve üç numara olmak üzere karışık ise domates, biber ve her boy salatalık olmak üzere yapılır.

Zamanla sektör haline gelen turşuculuk, ilçemizde yaygın bir hale gelmiştir. Son iki yıldır Çubuk ilçesinde düzenlenen Uluslar arası Turşu ve Kültür Festivali sayesinde Üretilen turşular Ankara diğer iller hatta ülke dışına da pazarlanmaktadır.
Son yıllarda ilçemizle özdeşleşen turşuculuk ilçe halkı için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Son yıl içerisinde tahminen 10.000 ton turşu üretilip satılmıştır.

VİŞNECİLİK

Vişne, yaz ayları ortalarına rastlayıp bazen sürümü bir iki ay devam eden ve hararetli sıcaklarda zevkle yenen ve şurubu yapılan en yaygın meyve türlerinden birincisidir. İlçemizin Yukarı Çavundur, Aşağı Çavundur, Ahur Köy (Yeşilkent) ve Ağılcık köylerinin en önemli geçim kaynaklarındandır.

Vişnecilik de ilçemizde sektör haline gelmiş ve bir çok esnafın geçim kaynağı olmuştur. Aynı şekilde yetiştirilen ve hazırlanan vişneler kamyonlarla Ankara ve diğer illerdeki fabrikalara pazarlanmaktadır.

Çubuk İlçemizde Sanayi :

İlçe merkezinde yaşayan halkın büyük bir kısmı Ankara, Akyurt ve çok az miktarda da olsa ilçe merkezindeki fabrika ve işyerlerinde işçi olarak çalışmaktadır.

İlçemiz hudutları ve civarında yüzün üzerinde sanayi kuruluşu mevcut olup faal durumdadır.

Çubuk Kooperatifler  :

1163 sayılı Kanun gereğince kurulmuş 3 adet Köy Kalkındırma ve Tüketim Kooperatifi bulunmaktadır. Ticaret Bakanlığının gözetiminde ilgili yasalara göre kurulmuş 2 adet Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi , ilçe merkezinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca 1 adet Kamyon ve Taşıyıcılar Kooperatifi ve 4 adet Yapı Kooperatifi bulunmaktadır.

Bankalar  :

Çubuk İlçemizde 4 adet banka mevcuttur. 1 adet resmi ve 3 adet özel banka şubesi vardır. Resmi bankalar T.C. Ziraat Bankası’dır. Özel bankalar ise Türkiye İş Bankası,Akbank ve Şeker Bankası’dır.

Fuar – Festival-Sergi ve Panayır :

Çubuk İlçemizde Fuar , Sergi ve Panayırlar kurulmamaktadır. Ancak haftanın Perşembe günleri hayvan pazarı kurulmaktadır. Her yıl geleneksel olarak Eylül ayının ikinci haftası Uluslar arası Turşu ve Kültür Festivali yapılmaktadır.

Doğal Kaynaklar :

Çubuk İlçemize bağlı Melikşah köyünde sıcaklığı 40 dereceye kadar ulaşan sıcak su termal kaynağı mevcut olup, faal durumdadır.

Suyun çıktığı mahalde Ankara İl Özel İdare Müdürlüğünün Olimpik standartlara haiz modern yüzme havuzu ve diğer sosyal tesisleri halka hizmet vermektedir.

Çubuk İlçemizin Gümüşyayla ve İkipınar Köyü hudutları içerisinde Mermer Ocağı damarı bulunmakta olup ancak faal değildir.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULMASI

Gerek Çubuk ilçemizdeki yatırımcıların gerekse Ankara-Sitelerde bulunan yatırımcıların yatırım yapacakları alt yapısı hazır edilmiş yatırım alanı talebi ile ilgili olarak İlçemizde Belediye İmar Planında Organize Sanayi Bölgesi olarak tahsis edilmiştir. İlçemizin planlı sanayileşmesi, sanayi tesislerinin gelişigüzel faaliyet göstermemeleri için, Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ihtiyaç vardır.Bu sebeple Çubuk ilçesinden ve Ankara’dan talepte bulunan yatırımcıların taleplerinin karşılanabilmesi için, ilçenin imar planında gösterilen Yazır Mahallesi sınırları içerisinde 110 hektarı Belediye ve Devletin Hüküm ve Tasarrufunda olan toplam 220 hektar yerde Organize Sanayi Bölgesi kurulması, Valilik Özel İdare ve Büyükşehir Belediyesinin büyük destekleri ile mümkün olacaktır.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİ

Çubuk İlçemizde bulunan 28. Mekanize Piyade Alay Komutan Yardımcılığı 2005 yılı Haziran ayı itibariyle Çankırı iline taşınmıştır. Yaklaşık 2000 mevcudu olan bu birliğin ilçemizden ayrılması ilçemizde ekonomik ve sosyal açıdan sıkıntıya neden olmuştur. 400 dönüm üzerine konuşlanan ve üzerinde çok sayıda bina bulunan bu yer Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne yeni Yüksekokullar ve Fakülte açmak üzere tahsis edilmiştir. Gazi Üniversitesinin 2007-2008 eğitim yılında bu yerde fakülte ve yüksek okullar açarak mevcut öğrenci sayısını artırması ilçemizde önemli sayılacak ekonomik ve sosyal hareketlilik sağlayacaktır.

ORGANİZE HAYVANCILIK PROJESİ

Çubuk İlçemiz merkezinde ve civarında yaygın olarak süt inekçiliği, sığır besisi ve koyunculuk yapılmakta olup, hayvan ahırlarının yerleşim merkezine yakın olması, büyük çoğunluğunun mahalle içerisinde kalması ve hayvansal atıklarının gelişigüzel depolanması meskun yerleri olumsuz olarak etkilemekte, pis koku, sinek, çevre kirliliği ve hastalıklara neden olmaktadır.

Çubuk İlçemize 6 km uzaklıkta bulunan Mutlu Köyü sınırları içerisinde tespit edilen yaklaşık 240 hektar alanda Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmuş olup, dağınık vaziyette ve yerleşim içerisinde kalmış tüm ahırların burada toplanarak hayvancılık ile ilgili mezbaha, yem fabrikası, hayvan karantina merkezi ve hayvan hastanesi, et entegre tesislerinin bu alan içerisinde kurulması planlanmaktadır. Konu ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler sürdürülmekte olup 1/5000’lik yerleşim planı ve modül projenin müteahhit firma tarafından tamamlanmasını müteakip müteşebbis teşekkülü kurularak altyapı projeleri yaptırılmaya başlanacaktır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yeterli kamulaştırma ve altyapı ödeneğinin tahsis edilmesi halinde kısa zamanda bitirilecektir. İlçemizde 35.000 besi hayvanını barındıracak olan bu proje Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 2006 yatırım programına alınarak 200.000 YTL. Kredi tahsis edilmiştir.


Çubuk Kaymakamlığı

Çubuk Belediyesi

Makaleye Oy Ver
[Total: 1 Average: 5]
Avatar photo

Mevzu Ankara

Ortak Konumuz #mevzuankara

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir